KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Biblioteka szkolna

Biblioteka szkolna 

Główne cele pracy biblioteki to:

  1. Przygotowanie uczniów do samodzielnego wyszukiwania informacji, samokształcenia oraz korzystania z różnego rodzaju zborów na wszystkich etapach edukacji.
  2. Zapewnienie prawidłowego przebiegu informacji na temat istniejących w bibliotece pozycji książkowych.
  3. Wspieranie realizacji zadań dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych szkoły.
  4. Rozwijanie kreatywności uczniów.


  W bibliotece można:   
 - wybierać i wypożyczać książki,
 - czytać i oglądać,
 - szukać informacji,
 - korzystać z Internetu,
 - zadawać pytania,
 - spędzić w ciszy czas podczas przerw i po zakończonych lekcjach.

Księgozbiór naszej biblioteki liczy ponad 22 300 woluminów. Miejsce to oferuje czytelnikom bogaty zbiór książek, zbiorów specjalnych, jak i innych materiałów przydatnych uczniom, nauczycielom, rodzicom. Księgozbiór  gromadzony jest zgodnie z potrzebami użytkowników, umożliwia prowadzenie efektywnej działalności informacyjnej. Filarem zbiorów są lektury szkolne oraz literatura piękna dla dzieci i młodzieży. Pokaźne są także zbiory literatury popularno - naukowej i metodycznej służące kadrze pedagogicznej i rodzicom.  Na bieżąco gromadzone są też zbiory audiowizualne.

 Biblioteka jest miejscem wielu spotkań. Organizuje  wystawy, konkursy recytatorskie, lekcje biblioteczne, zajęcia otwarte. Od wielu lat  współpracuje z Miejską Biblioteką Publiczną w Brzezinach, Biblioteką Pedagogiczną oraz Muzeum Regionalnym, zwłaszcza w zakresie organizowania  konkursów czy spotkań autorskich.

 Biblioteka jest azylem dla uczniów, którzy chętnie  przychodzą do niej po zajęciach bądź podczas przerw międzylekcyjnych.  Stara się na bieżąco pozyskiwać nowości czytelnicze z różnych źródeł, zawsze uwzględniając potrzeby czytelników.