KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Niecodzienne święto Niepodległości

Dziś obchodzimy kolejną już, 102 rocznicę odzyskania niepodległości. Co roku uczniowie Jedynki przygotowywali z tej okazji okolicznościowe akademie i patriotyczne wystawy. W ten sposób wyrażali swoją pamięć o ludziach i bohaterach, którzy spowodowali, że Polska po 123 latach niewoli znowu pojawiła się na mapie. W poprzednich latach w  przeddzień Święta Niepodległości w murach naszej szkoły można było usłyszeć głośne śpiewanie hymnu narodowego i innych pieśni patriotycznych. Uroczysty nastrój podkreślały okolicznościowe wystawy przygotowywane od klas najmłodszych po najstarsze w szkole. Wśród elementów wystawowych można było podziwiać serca dla Polski, okolicznościowe laurki i kwiaty, życzenia dla Polski i wiersze poświęcone naszej ojczyźnie. W tym roku, z powodu sytuacji panującej w kraju, tego typu obchody  były niemożliwe do przygotowania. Dlatego też wychowawcy w ramach lekcji realizowanych zdalnie przeprowadzili rozmowy i pogadanki na temat naszej ojczyzny i jej drogi do odzyskania niepodległości na początku XX w. W przeddzień obchodów Święta Niepodległości pozostają nam wspomnienia tego co wspólnie przeżyliśmy w poprzednich latach…