KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Ślubowanie pierwszoklasistów w Jedynce!

Ślubowanie pierwszoklasistów w Jedynce!

22 listopada, w piątkowe popołudnie brzezińska Jedynka oficjalnie i uroczyście przywitała nowych członków braci uczniowskiej podczas ślubowania klas pierwszych. Bohaterami uroczystości byli uczniowie klas I a, I b i I c,  których do tego ważnego dnia przygotowały wychowawczynie - P. Jolanta Maślanko, P. Beata Szewczyk i P. Aleksandra Wojdal. W tym szczególnym dniu pierwszoklasistów wspierali swoją obecnością rodzice,  dziadkowie, a także nauczyciele oraz starsze koleżanki i koledzy, a gośćmi szczególnymi byli: Burmistrz Miasta Brzeziny Pani Ilona Skipor, Przewodniczący Rady Miasta Brzeziny Pan Grzegorz Maślanko oraz Naczelnik Wydziały Zarządzania Jednostkami Pan Grzegorz Kozieł. Dyrektor Zbigniew Zieliński,  rozpoczynając uroczystość podkreślił wagę tego wydarzenia, wspomniał o odpowiedzialności za dobre imię klasy i szkoły oraz nowych obowiązkach wynikających z bycia uczniem. Wyraził nadzieję, że każdy z pierwszoklasistów zapisze kartę historii pobytu  w Jedynce w sposób godny, pracując nad doskonaleniem własnego charakteru, dążąc do zdobywania wiedzy i odkrywając wciąż na nowo tajniki nauki.Pierwszoklasistów powitali także przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego, zapewniając wsparcie młodszym koleżankom i kolegom w postaci szeregu rad, wskazówek, które będą niezbędne w codziennym, szkolnym życiu. Sprawdzianem gotowości do stania się pełnoprawnym uczniem Jedynki był występ przed zgromadzoną publicznością. Pierwszaki zaprezentowały się w montażu słowno – muzycznym. Były rozważania czy warto się uczyć, a polemika doprowadziła do ważnego i słusznego wniosku, że szkoła i nauka są potrzebne, należy tylko właściwie zaplanować swoją pracę i być otwartym na zdobywanie nowych wiadomości i umiejętności. Pierwszaki pochwaliły się ponadto zdobytą dotychczas wiedzą, zapewniając o swoich dobrych chęciach i zapale do pracy. Po barwnym Przedstawieniu nadszedł czas na najważniejszą część uroczystości, czyli ślubowanie. Uczniowie obiecali być dobrymi Polakami, sprawiać radość rodzicom i dbać o dobre imię klasy i szkoły. Tym razem ślubowanie nie ominęło także rodziców, zapewnili, ze będą doceniać swoje pociechy i cieszyć się ich dzieciństwem, pamiętając, jak szybko mijają szkolne lata. Uroczysty moment pasowania na ucznia przez dyrektora Zbigniewa Zielińskiego wywołał wzruszenie nie tylko na twarzach dzieci, ale także ich najbliższych.

 W tym wyjątkowym i ważnym dniu nowi członkowie społeczności uczniowskiej otrzymali  dyplomy, tarcze szkolne, legitymacje, a od trzecioklasistów upominki. Były gratulacje, fotografie i oczywiście słodki poczęstunek.

 Ten uroczysty i wyjątkowy dzień z pewnością na zawsze zostanie zamknięty w pamięci pierwszoklasistów i ich Rodziców, a jego najważniejsi uczestnicy, czyli uczniowie,  będą mogli z dumą powiedzieć po latach, że uczniami stali się w Szkole Podstawowej nr 1 im. Kazimierza Wielkiego w Brzezinach.