KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wycieczka klas siódmych w Góry Świętokrzyskie

28 maja br. uczniowie klas siódmych wraz z opiekunami udali się na jednodniową wycieczkę w Góry Świętokrzyskie. Pierwszym etapem naszej wyprawy było zwiedzanie Jaskini Raj znajdującej się we wnętrzu niewielkiego wzniesienia Malik o wysokości 270 m. n.p.m. Wyróżnia się ona wyjątkowo bogatą, różnorodną i dobrze zachowaną szatą naciekową. Pod opieką przewodnika siódmoklasiści poznali historię jaskini i najciekawsze jej okazy. Następnie przejechaliśmy do Kielc, a dokładnie do Energetycznego Centrum Nauki, które jest połączeniem pracowni  fizycznej, chemicznej i biologicznej. Tu, zarówno pod opieką prowadzącego warsztaty, jak i samodzielnie uczniowie wykonywali różne doświadczenia. Potem nadszedł czas na spacer po Kielcach, w czasie którego zobaczyliśmy Kadzielnię- najpiękniejszy były kamieniołom w Polsce, Pomnik Dzika, Park Staszica, Pałac Biskupów Krakowskich i fragment deptaka- Ulicę Staszica.

Na zakończenie wycieczki udaliśmy się do Chęcin, by podziwiać wspaniały królewski zamek  pochodzący z przełomu XIII i XIV w. Zmęczeni ale zadowoleni z przebiegu wycieczki wróciliśmy do szkoły.